
Bewegen is goed, meer bewegen is beter
Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van de aanbeveling van de Gezondheidsraad om iedere week minimaal 2,5 uur (30 minuten per dag) ‘matig intensief’ te bewegen (voor kinderen is dit zelfs 1 uur per dag!). Het is goed voor je hart en je longen, je wordt er blij van en het is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Maar wat is dat, matig intensief bewegen?
Er zijn verschillende manieren om je inspanning te bepalen. De makkelijkste manier is de ‘praattest’. Als je tijdens het bewegen nog makkelijk een praatje kunt maken, dan ben je matig intensief aan het bewegen. Voorbeelden van deze manier van inspanning zijn: wandelen, rustig fietsen, rustig zwemmen, de trap oplopen, tuinieren en andere huishoudelijke klusjes. Zo ingewikkeld of inspannend is dat matig intensieve bewegen dus niet.
Zodra je moeilijker kunt praten tijdens het bewegen (zinnen worden steeds korter en bestaan nog maar uit een paar woorden) betekent dit dat je ademhaling en hartslag omhoog gaan en je zwaar intensief aan het bewegen bent. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het sporten. Onderzoeken laten zien dat je nog meer gezondheidswinst kunt halen uit zwaar intensief bewegen ten opzichte van matig intensief bewegen. Het is wel belangrijk om de intensiteit van de inspanning op te bouwen en te zorgen dat je goed binnen de grenzen van je lichaam blijft.
Doorbreek de gewoonte om te zitten
Alles in onze omgeving is gericht op comfort. Hierdoor is het moeilijker om de gezondere keuze te maken. Je pakt bijvoorbeeld de lift in plaats van de trap. Of de auto in plaats van de fiets. Met kleine aanpassingen valt er juist hier veel winst te behalen en kun je makkelijker aan de 2,5 uur per week komen.
Sta in ieder geval ieder half uur op om de benen te strekken en maak iedere twee uur een korte wandeling. Je kan ook een wat langere wandeling gaan maken tijdens de lunch (het zogenaamde ‘lunchwandelen’ is tegenwoordig erg in trek).
Haal jij de richtlijnen van de Gezondheidsraad? Of ga je hier met gemak overheen?
Sandra de Waard
Voordelen halen uit zwaar intensief trainen kan natuurlijk alleen als de training correct uitgevoerd wordt. Bij intensief trainen neemt de kans op blessures natuurlijk ook toe, en daarmee help je het totaal plaatje van een gezond lichaam echt niet. Een goede warming up en cooling don’t zijn essentiëel voor een inventieve workout.
Cindy
Hallo Sandra, bedankt voor je reactie. Ik ben het natuurlijk helemaal met je eens! Het is belangrijk om met zwaar intensieve training binnen de grenzen van je eigen lichaam te blijven en de intensiteit langzaam op te bouwen. Dat doe je meestal met een (persoonlijk) trainingsschema en het liefst ook onder begeleiding.