
Darmbacterie en tryptofaan maken toleranter
Het volgende stukje is een beetje technisch, maar ik hoop dat je me kunt volgen. We weten dat bepaalde bacteriën (bijvoorbeeld probiotica) ons immuunsysteem zodanig kunnen beïnvloeden dat we minder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van allergieën. En we weten ook dat sommige nutriënten het immuunsysteem kunnen helpen om minder ontstekingsgevoelig te reageren, bijvoorbeeld het omega-3 vetzuur EPA uit visolie. Maar het blijkt nu dat we ons immuunsysteem nog wat beter zouden kunnen helpen als een bacterie en een nutriënt gaan samenwerken. Deze samenwerking zou mogelijk zelfs darmontstekingen kunnen voorkomen.
Ontstekingen in de darm
Darmontstekingen kunnen om verschillende redenen ontstaan. Soms reageert het immuunsysteem te heftig op een voedingsmiddel. Hierdoor kan de darmwand aangetast worden. Dit is het geval bij coeliakie/glutenallergie. Bij andere mensen kan de doorlaatbaarheid van de darm zijn toegenomen. De darm gaat dan lekken, je krijgt een leaky gut, en er ontstaan kleine ontstekingen.
Het kan ook zo zijn dat het immuunsysteem in de darm niet goed geleerd heeft om alle voedingsmiddelen te accepteren. Onze afweer moet van jongs af aan leren wat geen kwaad kan en wat wel. Onze immuuncellen krijgen hierbij hulp van darmbacteriën. Als er voldoende immuuncellen in de darm zitten die zorgen dat de afweer in balans blijft, dan heb je weinig last van voedselovergevoeligheden en ontstekingen. Deze goede afweercellen zouden we dus graag willen stimuleren!
Lactobacillus en tryptofaan
Het blijkt dat een bepaalde bacterie (de Lactobacillus reuteri) die bij gezonde
mensen in de darm zit, samen met tryptofaan de goede afweercellen kan stimuleren. Kanttekening hierbij is wel dat er voldoende tryptofaan in de darm moet voorkomen, want de bacterie kan het niet in zijn eentje. De lactobacil maakt gebruik van tryptofaan en de stof die hierbij vrijkomt kan het immuunsysteem helpen om toleranter te worden. Deze vondst kan interessant zijn voor mensen met darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, als hun tolerantie in de darm verhoogt hebben zij mogelijk ook minder last van hun ziekte. Verder zou deze therapie kunnen werken voor mensen met voedselovergevoeligheden. Dit laatste is echter nog wel een beetje speculeren en nieuwe studies moeten dat nog echt aantonen. Het ziet er in ieder geval wel veelbelovend uit!