
Het leed dat geraffineerde koolhydraten heet…
Ze staan al een aantal jaar in een slecht daglicht. Geraffineerde koolhydraten en dan met name brood. Maar is dit wel terecht?
Miljoenen mensen over de hele wereld eten brood. Wit, bruin, volkoren, meergranen, extra donker. Het is er in vele soorten en maten. De meeste voedingskundigen adviseren om voor de volkoren variant te kiezen en het witte brood te laten staan. Recent onderzoek laat echter zien dat dit advies mogelijk niet voor iedereen op gaat. Onderzoekers gaven een aantal mensen gedurende 1 week geraffineerd witbrood en daarna gedurende 1 week ambachtelijk bereid, volkoren zuurdesembrood. Op het eerste gezicht waren er geen verschillen te zien in klinische parameters tussen de twee typen brood. Ontstekingsmarkers en de samenstelling van de darmflora leken ogenschijnlijk hetzelfde in de twee groepen. De onderzoekers hadden echter uit een eerdere studie geleerd dat de reactie op voedingsmiddelen, en dan met name de stijging van de bloedsuikerspiegel, erg persoonlijk is.
”Tot hun verbazing zagen de onderzoekers dat sommige mensen beter witbrood kunnen eten.
Toen zij deze kennis toepaste op dit nieuwe onderzoek, en op individueel niveau naar de effecten van het type brood gingen kijken, bleek dat er wel degelijk verschillen te zien waren. Tot hun verbazing zagen zij dat sommige mensen een minder sterke stijging van de bloedsuikerspiegel hadden als ze witbrood aten. Wie er beter witbrood kon eten was daarnaast te voorspellen aan de hand van de samenstelling van de darmflora. Twee verschillende bacteriestammen bleken verantwoordelijk te zijn voor de bloedsuikerstijging na het eten van brood. Ook dit is een interessante vondst, omdat effecten die veroorzaakt worden door de darmflora vaak ontstaan uit een grotere verschuiving in de samenstelling van de darmflora. Die verschuiving werd in deze studie echter niet gevonden. Voor alle mensen in de studie bleef de samenstelling van hun darmbewoners gelijk. Het lijkt er dan ook op dat niet alleen de stijging in de bloedsuikerspiegel individueel is, maar ook de veranderingen in de darmflora als reactie op voeding. Andere onderzoeken laten namelijk zien dat er ook mensen zijn die al binnen 24 uur na het aanpassen van hun voedingspatroon een verandering in de samenstelling van de darmflora doormaken. Dit onderzoek heeft het geven van voedingsadvies dus niet direct makkelijker gemaakt, maar wel interessanter! Het laat maar weer eens zien dat voedingsadvies heel persoonlijk is en niet zo zwart/wit is als we misschien soms zouden willen.
Toch geen geraffineerd witbrood?
Ondanks dit onderzoek gaat het naar mijn mening wel te ver om nu gelijk af te stappen van het advies om volkorenbrood te eten. Als je naar het geheel kijkt, dan is de samenstelling van volkorenbrood gezonder dan dat van witbrood. Het bevat meer vitaminen, mineralen en vezels. En we weten allemaal inmiddels wel dat we daar voldoende van binnen moeten krijgen. Op de lange termijn zal voor de meeste mensen dus het advies blijven om toch lekker voor die volkoren variant te kiezen.
Referentie: Korem T, Zeevi D, Zmora N, Weissbrod O, Bar N, Lotan-Pompan M, Avnit-Sagi T, Kosower N, Malka G, Rein M, Suez J. Bread Affects Clinical Parameters and Induces Gut Microbiome-Associated Personal Glycemic Responses. Cell Metabolism. 2017 Jun 6;25(6):1243-53.