
Lessen over oervoeding van de Hadza
De Hadza – een traditioneel levende stam in Tanzania – zijn een belangrijke bron van informatie over hoe onze voorouders leefden. Als we het hebben over ‘oervoeding’, dan kunnen we bij de Hadza genoeg inspiratie op doen. Hun voeding bestaat vooral uit vlees, honing, vruchten van de baobab, bessen en knollen.
Jagen en verzamelen
Hadza zijn jagers en verzamelaars, dus ze consumeren geen traditionele landbouwproducten. Omdat ze hun voeding moeten verzamelen zijn ze sterk afhankelijk van de seizoenen. Dit heeft gevolgen voor hun voedingspatroon door het jaar heen. In het droge seizoen eten ze vooral vlees en groente en in het natte seizoen bestaat de maaltijd met name uit vruchten en groente. Nieuw onderzoek laat zien dat de darmflora van de Hadza met de seizoenen mee verandert. De darmbacteriën die helpen bij de vertering van bijvoorbeeld vezels, verdwijnen gedeeltelijk in het droge seizoen wanneer ze meer vlees consumeren. Deze bacteriën komen echter weer terug zodra het natte seizoen zijn intrede doet en de vezels weer in grotere mate op het menu komen.
Een dynamisch en divers microbioom door oervoeding
Het onderzoek toont aan dat de darmflora van de Hadza enorm dynamisch en divers is. Daar steekt onze westerse darmflora een beetje schil bij af. Bij ons Westerlingen zien we nog steeds een sterke reactie van de darmbacteriën op een veranderende voeding, maar we zien ook dat generaties van vezelarme voeding ervoor gezorgd hebben dat onze darmflora over het algemeen een stuk minder divers is. Waar dat precies mee te maken heeft zijn wetenschappers nu aan het onderzoeken. Je kunt hier alvast wel 7 verschillen bekijken tussen Westerse voeding en oervoeding. Ondertussen denk ik dat het goed is om zo gevarieerd mogelijk te eten, met veel groente, fruit en vezels. Misschien is echte oervoeding helemaal zo slecht nog niet. Ook zin in een stukje stekelvarken bij het avondeten?