
Shinrin-yoku, de kracht van het bosbaden
Weer even tot jezelf komen. Het is tijd om terug te gaan naar je basis en lichaam en geest weer met elkaar te verbinden. Maar hoe doe je dat? De natuur is een belangrijke bron van ontspanning. In Japan kwamen ze in de jaren ’80 al tot deze conclusie, toen wetenschappers begonnen met het onderzoeken van de positieve effecten van de natuur op ons geestelijk welbevinden. De wetenschappers noemden dit ‘shinrin-yoku’, het in je op nemen van een bosrijke omgeving of ‘bosbaden’. Dit bosbaden blijkt niet alleen invloed te hebben op onze psychische gesteldheid. Ja, we worden er rustig van en we voelen ons heerlijk ontspannen na een mooie wandeling, maar het blijkt ook invloed te hebben op ons lichamelijk functioneren.
”Bosbaden is niet alleen het zien, horen en voelen van de natuur, maar ook het inademen van het bos.
Verschillende onderzoeken laten zien dat het regelmatig doorbrengen in de natuur zorgt voor een verlaging van het stresshormoon cortisol en het verminderen van ontsteking. Ook daalt de bloeddruk als je last hebt van een te hoge bloeddruk en je hartslag wordt gelijkmatiger. Recent onderzoek laat zelfs zien dat een wandeling in het bos een positieve invloed kan hebben op de bacteriën die je bij je draagt! Dit heeft te maken met de samenstelling van de lucht. In een bos blijken veel meer stoffen in de lucht te zitten, dan het geval is in de stad. Bosbaden is dus niet alleen het zien, horen en voelen van de natuur, maar ook het inademen van het bos.
”We leven schoner dan goed is voor ons.
Alle dieren en micro-organismen die leven in het bos zorgen voor een rijk luchtklimaat. Boslucht bevat bijvoorbeeld pollen, sporen van schimmels, bacteriën, deeltjes van algen en mossen, kleine insectjes en deeltjes die planten en dieren vrijgeven aan de lucht. Deze rijke lucht kan er voor zorgen dat ons afweersysteem beter in staat is om te bepalen waar het wel of niet op moet reageren. En dit zorgt er weer voor dat je minder last hebt van allergieën.
In de wetenschap wordt dit fenomeen ook wel de ‘hygiëne hypothese’ genoemd. Gedurende de afgelopen jaren zijn we met zijn allen steeds schoner gaan leven met het gevolg dat we steeds minder in contact komen met bacteriën, virussen en schimmels. Tegelijkertijd zien we een toename in het aantal mensen met allergieën. Het blijkt nu dat het ontzettend belangrijk is om in je leven voldoende in contact te komen met micro-organismen, omdat deze ons afweersysteem leren dat het helemaal niet nodig is om op bepaalde stoffen te fel te reageren. We leven dus eigenlijk schoner dan goed is voor ons.
In de natuur kunnen we weer in contact komen met goede beestjes. Zeker voor jonge kinderen is het belangrijk om af en toe te ravotten in het bos (Waarom? Dat lees je hier). Gelukkig hebben we in Nederland prachtige wandelgebieden waar we heerlijk in kunnen ronddwalen. Voor inspiratie kun je terecht op de website van Natuurmonumenten
( www.natuurmonumenten.nl ). Waar ga jij dit weekend wandelen?