
Wat te doen bij een candida infectie?
Candida albicans is een gist die van nature leeft in ons maag-darmkanaal en op de huid en de slijmvliezen van de mond en vagina. De gist is onderdeel van onze commensale flora, wat betekent dat hij een evenwicht vormt met de bacteriën in de darmflora. Onder de meeste omstandigheden is candida dan ook niet schadelijk is voor onze gezondheid. Onder bepaalde omstandigheden kan hij echter zijn kans grijpen en gaan overgroeien, bijvoorbeeld na een antibioticakuur. Dit kan wel vervelende klachten geven. Wat kun je daar dan aan doen?
Een goede weerstand
Als je een goede weerstand hebt, dan kan je lichaam meestal de candida goed onder controle houden. Heb je een verminderde weerstand, bijvoorbeeld doordat je ziek bent (geweest) of door het gebruik van bepaalde medicatie zoals antibiotica, dan kan de candida-gist gaan groeien en is er sprake van een candidia overgroei. Afhankelijk van de plek waar de candida gaat groeien, kun je last krijgen van verschillende klachten. In de darm geeft hij spijsverteringsproblemen. Op de huid geeft hij jeuk. In de mond kan het pijn geven. En een overgroei rond de vagina geeft jeuk en witte vloed. In deze gevallen kan het noodzakelijk zijn om iets te doen om de candida weer de baas te worden. Je kunt probiotica gaan gebruiken om de weerstand in je darmen te verhogen. Natuurlijk speelt voeding ook een rol, dus elimineer de geraffineerde suikers. Doe dat wel rustig, want anders worden je klachten erger!
En je kunt een stof gaan gebruiken dat candida dood, namelijk caprylzuur.
Caprylzuur tegen candida
De antischimmelmiddelen die de huisarts voorschrijft werken natuurlijk prima bij een candida-infectie (breng ook zeker een bezoekje aan je huisarts als je langer dan een week last hebt of als een infectie vaak terugkomt). Maar wat kun je doen als je een natuurlijk middel wilt gebruiken tegen deze kwaal? Dan is je oplossing caprylzuur. Deze stof komt van nature voor in kokosolie. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat caprylzuur effectief is bij een candida-infectie. Deze stof zorgt ervoor dat de candida cellen niet goed meer kunnen hechten aan het lichaam. Daarnaast verstoort caprylzuur de vorming van het celmembraan van de gist. Hierdoor kan de candida zich niet goed meer vermenigvuldigen. Al deze eigenschappen van caprylzuur zorgen ervoor dat het afweersysteem weer de kans krijgt om grip te krijgen op de gist en de balans weer hersteld kan worden.
Kokosolie of caprylzuur?
Afhankelijk van de ernst van je klacht kun je kokosolie of een supplement met een hoge dosis caprylzuur gebruiken (1000 mg per dag). Als je erg “vatbaar” bent voor een infectie, dan kun je preventief kokosolie gebruiken of een lage dosering caprylzuur (500 mg per dag). Je kunt ongeraffineerde kokosolie op de plekken smeren waar je normaal last krijgt, of je kunt een lepeltje olie innemen/door een maaltijd verwerken. Het is belangrijk om de ongeraffineerde olie te gebruiken en niet de ontgeurde, want alleen de ongeraffineerde kokosolie bevat alle werkzame bestanddelen.
Heb je echter last van een actieve infectie, dan is de concentratie caprylzuur in kokosolie niet voldoende om de infectie de baas te worden. Je hebt dan een hogere dosis caprylzuur nodig. In deze gevallen kun je capsules gebruiken. Bij een infectie in de darm of in het vaginale gebied kun je de capsules innemen.
Is de infectie verdwenen? Ga dan nog een week door met het gebruik van kokosolie of de capsules, zodat je zeker weet dat de infectie weer voor een tijdje de kop in is gedrukt.
Mocht je last hebben van steeds terugkerende infecties met candida, dan kan het noodzakelijk zijn om ook eens onder begeleiding te kijken naar je voeding en je darmen.
Lietje Perizonius
Hallo,
super, jouw informatie. k kwam bij je terecht via Medisch Dossier
Veel mensen denken of beweren dat suiker in fruit net zo slecht zijn als suiker uit de fabriek. . Dat wil er bij mij niet in. Heb jij informatie waarmee ik die mensen goed van repliek kan dienen?
Ik zet dat dan ook in de volgende De Andere Krant, die gat voer gezondheid.
Cindy
Hallo Lietje,
Bedankt voor je compliment!
Suiker is suiker, Of dit nou uit een koekje komt of uit een stuk fruit. Je lichaam kan geen verschil maken tussen deze twee. Het maakt wel uit waar de suiker in ‘verpakt’ is. In fruit zitten veel meer gezonde stoffen dan in een koekje, denk aan vitaminen en vezels. De ‘verpakking’ van het suiker kan er ook voor zorgen dat de suikers langzamer in het lichaam worden opgenomen, wat een bloedsuikerpiek na het eten gedeeltelijk kan voorkomen. In die zin kun je wel spreken van gezondere suikers (ook al vind ik die term misleidend), beter een stuk fruit dan een koekje. Uiteindelijk blijft variatie in het voedingspatroon toch het belangrijkste.
Hartelijke groet,
Cindy
sonja
mij heeft de candiplex goed geholpen. Ik neem het nu niet meer waar was er in no time van af en het is gelukkig nooit meer terug gekomen
Cindy
Bedankt voor het delen van je ervaring Sonja. Goed om te horen dat je snel van je klachten af was! Inderdaad wordt caprylzuur (zoals in het product dat je noemt) soms gecombineerd met verschillende kruiden die tevens de groei van candida kunnen remmen.
Monique Grotenhuis
Hoi Sonja, hoelang heb je de candiplex ingenomen? En in welke hoeveelheden?
Do
Hallo,
Na het lezen van het artikel wil ik preventief kokosolie gaan gebruiken. Je geeft om preventief kokosolie in te nemen. Bedoel je met een lepeltje een theelepel of een eetlepel?
Groeten,
Do
Cindy
Hallo Do, met een lepeltje bedoel ik een flinke theelepel. Succes!
Do
Bedankt voor je reactie.
Monique
Wat enorm goed helpt tegen Candida zijn de voedingssupplementen Symbion Forte en Candiplex Strong. Dan ben je binnen enkele dagen van je klachten af!
Jo
Wat hadden jullie precies voor klachten? Ik heb echt last van stinkzweet, enorme stijve spieren, jeukende huid, ontstekingen en overprikkeling.
Ik denk zelf aan candida… Met deze supplementen hoelang gebruik je ze dan?
Cindy
Misschien is het goed om hier enig onderscheid te maken in de ernst van de klachten. Als er geen sprake is van langdurige of vaak terugkerende infecties, maar er bestaat wel een gevoeligheid voor een candida-infectie, dan kan gebruik van kokosolie soms voldoende zijn om een infectie te voorkomen. Als er sprake is van een infectie af en toe, dan kunnen supplementen ingezet worden. Na vier tot zes weken zou dit resultaat moeten geven. Bij ernstigere klachten, waarbij er ook gezondheidsklachten elders in het lichaam ontstaan of wanneer er regelmatig sprake is van een candida-infectie, dan bestaat het risico dat de candida een biofilm aanlegt in de darmen. Deze biofilm is moeilijker te behandelen en gebruik van uitsluitend een supplement volstaat dan meestal niet. Er moet dan bijvoorbeeld ook naar voeding gekeken worden. Overweeg tevens een bezoek aan de huisarts bij aanhoudende gezondheidsklachten.