
Geef je baby ei en pindakaas
Moeders doen al jaren hun best om zo lang mogelijk borstvoeding te geven (minimaal 6 maanden). Daarnaast proberen ouders de introductie van hoog-allergeen voedsel, zoals pinda’s en ei, uit te stellen. Na minimaal een jaar wordt dan heel voorzichtig wat pindakaas of ei gegeven. Voorzichtig! Wel in micro hoeveelheden! Deze manier van voedsel introduceren zou ervoor zorgen dat kinderen minder snel een voedselallergie ontwikkelen. Helaas blijkt het tegendeel waar te zijn. Het aantal mensen met een voedselallergie neemt juist alleen maar toe.
Een andere aanpak
De toename aan voedselallergieën viel ook een aantal wetenschappers op. De twijfel sloeg toe toen zij zagen dat in Israël maar weinig kinderen een pinda allergie ontwikkelen, terwijl ze al op zeer jonge leeftijd een pindasnack te eten krijgen. Na het uitvoeren van vele onderzoeken is de mening over voedselintroductie nu drastisch veranderd. De Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen (NVK) heeft op basis van deze inzichten een nieuwe aanbeveling uitgebracht. In deze aanbeveling geven ze aan juist vóór een leeftijd van 8 maanden al pindakaas en ei te geven aan het kind. Juist dit lijkt het ontstaan van voedselallergie te voorkomen.
Jong geleerd is oud gedaan
Misschien denk je nu: ja, maar waarom zou ik deze aanbeveling nu wel moeten geloven?
Nou, omdat de nieuwe aanpak eigenlijk heel logisch is. Ook hier geldt namelijk, jong geleerd is oud gedaan. Als je het immuunsysteem op jonge leeftijd al leert dat het niet overal (heftig) op hoeft te reageren, dan verminder je juist de kans op problemen op latere leeftijd. Op jonge leeftijd is het immuunsysteem nog heel vormbaar en leert het snel. Zeker als daarnaast nog borstvoeding wordt gegeven en de moeder via de melk stoffen meegeeft die ook tolerantie stimuleren (zie ook het artikel over het belang van de eerste 1000-dagen).
Voor andere soorten voeding is het beschermende effect minder goed onderzocht, maar er is geen reden om aan te nemen dat het voor bijvoorbeeld gluten anders zou zijn. Vraag wel advies aan een professional als er in je familie voedselallergieën voorkomen. In dat geval kan voorzichtigheid wel nodig zijn. Maar is dit niet het geval? Geef je kind dan gerust (op een veilige manier) op jonge leeftijd al kleine hoeveelheden van verschillende, gezonde voedingsmiddelen!