
Recept: Gefermenteerde radijsjes
Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedsel (in dit geval radijsjes). Dat klinkt misschien niet heel erg lekker, maar dat is het wel! Bovendien is het ook nog eens reuze gezond voor je darmen. Omdat je het gecontroleerd doet, groeien alleen de goede bacteriën en schimmels. Eigenlijk zijn er altijd lactobacillen betrokken bij de fermentatie van groente. Lactobacillen produceren melkzuur en dit geeft de groente een lichtzure smaak. Daarnaast zijn deze bacteriën heel gezond voor je darmen! Ze helpen om een zuur milieu te creëren in de darm. Dat zorgt er weer voor dat ongunstige bacteriën minder kans hebben om te groeien en dus om je ziek te maken.
Een super makkelijk en lekker recept om eens te snuffelen aan het fermenteren is onderstaand recept met radijsjes. Je hebt er niet veel voor nodig en binnen een week mag je al smikkelen van je resultaat.
Gefermenteerde radijsjes
Benodigdheden
1 glazen pot van minimaal 750 ml
Stukje kaasdoek of een stukje plasticfolie
Stevig plastic broodzakje (of een zuurkoolsteen als je die hebt)
Ingrediënten
Bosje radijsjes (liefst biologische)
3 kardemompeulen of een theelepeltje gemalen kardemom
500 ml 2,5 procent zoutoplossing (12,5 g zeezout opgelost in 500 ml water)
Bereiding
- Borstel de radijsjes schoon en spoel ze af onder de kraan (let op, ze moeten vrij zijn van aarde en dergelijke, maar schrob ze niet zodanig schoon dat je een groot gedeelte van de goede bacteriën op de radijzen kwijt bent!)
- Stop de radijsjes in de glazen pot en zorg daarbij dat de pot tot maximaal driekwart gevuld is.
- Schenk de zoutoplossing erbij tot de radijsjes net onder water staan en voeg de kardemom toe aan het pot.
- Vul het diepvrieszakje met zoutwater en leg deze op de radijsjes om ze onder water te houden (je kunt hiervoor ook de zuurkoolsteen gebruiken).
- Dek de pot nu losjes af met de schroefdeksel, of een stukje kaasdoek of een stuk plasticfolie. Het belangrijkste is dat er geen vliegjes of andere insectjes bij kunnen komen.
- Laat de pot een week bij kamertemperatuur fermenteren.
- Na een week kun je de fermentatie stoppen door de pot in de koelkast te bewaren.
De radijsjes zijn nu lekker fris en heel erg pittig! Je kunt ze verwerken in een salade of zo eten.
Eet smakelijk!