
Kruiden tegen virale infecties
Je voedt je lieve darmbewoners iedere dag netjes met de beste vezels. Misschien neem je zelfs nog wel een glas kefir om je gunstige bacteriën aan te vullen. Kortom, je darmen zijn in topconditie en dat betekent dat ook je weerstand goed op peil is. Helaas is het geen garantie om niet ziek te worden. Tijdens de herfst en de winter, ligt die verkoudheid toch op de loer. Mocht je toch verkouden zijn geworden, of misschien zelfs griep hebben, dan zijn er altijd nog een aantal kruiden die je er weer bovenop kunnen helpen. Hieronder beschrijf ik 4 kruiden die helpen bij virale infecties en ik leg uit bij welke symptomen je ze het beste kunt gebruiken.
Gewone vlier (Sambucus nigra)
De vlier wordt al eeuwen gebruikt bij virale infecties. De Grieks/Romeinse arts Galenus beschreef in de tweede eeuw na Christus al dat de sambucus “hete en droge” eigenschappen heeft. Daarom is de plant bij uitstek geschikt bij aandoeningen die koud en vochtig zijn. Heb je dus last van een verkoudheid waarbij je je rillerig voelt en je veel slijmproductie hebt? Dan is de vlier de aangewezen plant om je er weer bovenop te helpen! Wetenschappelijke onderzoeken hebben veel later aangetoond dat stoffen in de bloemen en bessen inderdaad een stimulerende werking op het immuunsysteem hebben. Ook laten studies zien dat de vlier goed helpt bij griep en verkoudheid. Je kunt een paar koppen vlierbloesemthee per dag drinken of een tinctuur of capsules met een extract gebruiken. De vlier is een zeer veilig kruid en kan ook door kinderen gebruikt worden.
”Je symptomen vertellen je welk kruid je het beste kunt gebruiken bij virale infecties
Gember (Zingiber officinale)
De gemberwortel komt vermoedelijk uit India. Daar werd hij traditioneel gebruikt als smaakstof, ter bevordering van de spijsvertering en ter lichaamszuivering. In zowel de traditionele Chinese geneeskunde als in de traditionele Westerse geneeskunde wordt gember gezien als verwarmend en helpt het bij spijsverteringsklachten. Uit jouw verkoudheid zich in misselijkheid, overgeven, buikpijn en/of diarree? Drink dan een paar koppen verse gemberthee per dag. Je kunt ook gembercapsules gebruiken met het extract van de wortelstok, maar juist de warme, pittige thee werkt verzachtend op je spijsvertering. Uit onderzoeken is gebleken dat gember zo veilig is dat ook zwangere vrouwen en kinderen het kunnen gebruiken.
Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis)
Merk je dat je een beetje ziek begint te worden, maar is het nog niet volledig doorgezet? De Canadese geelwortel kan goed gebruikt worden als je een griepje voelt hangen. De wortel van deze Noord-Amerikaanse plant heeft een brede werking tegen allerlei bacteriën, schimmels en virussen. Wetenschappers hebben aangetoond dat de plant met name geschikt is voor mensen bij wie hun verkoudheid of griep zich uit door problemen in de bijholten. Canadese geelwortel gebruik je als extract in capsules of een tinctuur. Deze plant mag NIET gebruikt worden door kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Tijm (Thymus vulgaris)
Tijm ken je misschien als een keukenkruid dat je wel eens door stoofpotjes of soepen doet. Echte tijm werd echter al door de Egyptenaren gebruikt vanwege zijn ontsmettende eigenschappen. De etherische olie in tijm is verantwoordelijk voor het sterke ontsmettende effect op de luchtwegen. Heeft de verkoudheid of griep dus echt goed doorgezet? En heb je last van een verstopte neus, keelontsteking, bijholte-ontsteking en/of een droge prikkelhoest? Dan is het tijd om met de etherische olie van tijm te gaan stomen. Maak een grote kom met water dat van de kook af is en voeg hieraan 1 druppel tijm toe. Doe een grote handdoek over je hoofd en de kom en adem langzaam de damp in (voorzichtig, het kan heet zijn!). Doe dit een paar minuten (je mag best af en toe onder de handdoek vandaan komen als het je te veel wordt) en herhaal het 2 tot 3 keer per dag.
Hopelijk ben je er met deze tips weer snel bovenop (al hoop ik natuurlijk nog meer dat je helemaal niet ziek wordt!). Misschien heb je zelf ook nog aanvullende tips?
Denk je trouwens: “Jeetje, ik mis het allerbekendste kruid om je immuunsysteem een boost te geven. Waar is die Echinacea nou?” Treur dan niet, deze plant heeft zijn eigen blogje, want Echinacea werkt mogelijk heel anders dan we tot nu toe gedacht hebben.