
Bacteriën in je darm belangrijk? Vergeet de schimmels niet!
Al tijden wordt zowel in wetenschappelijk onderzoek als in de complementaire darmtherapie de focus gelegd op bacteriën. We weten inmiddels dat een stabiele – en diverse darmflora een teken is van algehele gezondheid. Verder is bij een scala aan ziektes de darmflora uit balans. In de complementaire zorg zie je dat er ook nog wel eens de focus wordt gelegd op candida. Maar ook dan is de rol van schimmels en gisten wel weer uitgespeeld. Gelukkig begint daar op het moment verandering in te komen! Wetenschappers zijn gedoken in de wondere wereld van de schimmels.
Schimmels en bacteriën werken samen
Twee recente studies hebben aangetoond dat bacteriën en schimmels in de darm nauw met elkaar verbonden zijn. Als de samenstelling van de één verandert, dan verschuift de ander mee. Eén studie heeft aangetoond dat schimmels kunnen zorgen voor ontstekingen in de darm. Dat op zich is niet helemaal nieuw, maar een andere studie is wat dieper ingegaan op het mechanisme daarachter en dat was naar mijn mening wel vernieuwend. Deze wetenschappers lieten namelijk zien dat een schimmel en twee bacteriën met elkaar samenwerkten om de gezonde slijmlaag in de darm aan te tasten. Dit lukte met name bij mensen met de ziekte van Crohn. Verder zorgde de aantasting van de slijmlaag voor het ontstaan van een leaky gut, oftewel een lekkende darm. En je weet waarschijnlijk wel dat dat iets is wat de algehele gezondheid niet ten goede komt.
In de toekomst moeten we dus niet alleen maar kijken naar bacteriën. Ook schimmels verdienen een plaats in de behandeling van verschillende darmgerelateerde aandoeningen.