
Vlees kan het risico op galstenen verhogen
De vorming van galstenen in de galblaas is een veelvoorkomend probleem. Gal bestaat hoofdzakelijk uit galzouten, bilirubine (een afvalproduct dat vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen) en cholesterol. Als deze stoffen uit verhouding zijn, dan bestaat de kans dat ze gaan klonteren. Er vormen zich dan kleine steentjes. Meestal merk je daar weinig van en zijn de steentjes klein genoeg om via de galwegen uitgescheiden te worden in de darm. Eenmaal in de darm poep je ze dan met de ontlasting weer uit. Soms worden de steentjes helaas zodanig groot, dat ze de galwegen kunnen blokkeren. Dit zorgt voor veel pijn. Meestal wordt in deze gevallen de galblaas verwijderd.
3 typen galstenen
Er bestaan drie typen galstenen. Stenen die met name bestaan uit cholesterol, galstenen die hoofdzakelijk gevormd worden uit bilirubine en als laatste bestaat er ook een mengvorm. Onderzoekers uit Korea hebben de vorming van galstenen eens nader bekeken. Zij vonden dat het dieet grote invloed heeft op het type steen dat gevormd wordt. In de Westerse wereld komen met name cholesterol galstenen voor, terwijl in Korea veelal bilirubine galstenen operatief verwijderd worden. Uit hun onderzoek bleek dat rood vlees en dierlijk vet de vorming van cholesterol stenen bevordert. Een overmaat aan koolhydraten (zoals rijst en noedels) werkt daarentegen de vorming van bilirubine stenen in de hand. Een voedingspatroon dat rijk is aan groente, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten, plantaardige olie en vis kan juist voorkomen dat je galstenen ontwikkelt.
Referentie: Park Y, Kim D, Lee JS, Kim YN, Jeong YK, Lee KG, Choi D. Association between diet and gallstones of cholesterol and pigment among patients with cholecystectomy: a case-control study in Korea. Journal of Health, Population and Nutrition. 2017 Dec;36(1):39.