
5 tips bij brandend maagzuur
In Nederland gebruiken ongeveer 2 miljoen mensen dagelijks een maagzuurremmer. Ontzettend veel mensen hebben dus in meer of mindere mate last van brandend maagzuur! Het gebruik van een maagzuurremmer lijkt onschuldig, maar geregeld hebben ze nadelige effecten op de vertering en de darmflora. Een maagzuurremmer lost het probleem niet voor je op en maakt het waarschijnlijk zelfs alleen maar erger. Wat je er aan kunt doen? Dat lees je hier.
Hoe werken maagzuurremmers eigenlijk?
Eerst iets over de werking van maagzuurremmers. Deze middelen verminderen de hoeveelheid zuur in de maag. Dit gebeurt door het verminderen van de afgifte van maagzuur of het neutraliseren van geproduceerd maagzuur. Gebruik ervan geeft kortstondige verlichting bij zuurbranden en refluxklachten (zure oprispingen) na het eten. Omdat ze alleen de klachten bestrijden en niet de oorzaak aanpakken, kom je er vaak maar moeilijk van af als je je voeding en leefstijl niet aanpast. Na iedere (zware) maaltijd heb je dan een maagzuurremmer nodig.
Het werkelijke probleem bij brandend maagzuur
Het echte probleem is vaak niet een teveel aan maagzuur. Door een minder goede vertering in de darm, blijft voeding te lang in de maag. Dit kan klachten geven, zoals een opgeblazen gevoel en…. Brandend maagzuur! Je maakt dus niet te veel maagzuur aan, maar de hoeveelheid die je aanmaakt komt omhoog doordat je voeding te lang in de maag blijft zitten. Het gebruik van een maagzuurremmer heeft dan juist het tegenovergestelde effect. Door de hoeveelheid maagzuur te verminderen, beperk je je spijsvertering nog meer en worden de problemen uiteindelijk alleen maar groter.
Niet alleen verloopt je spijsvertering minder goed, het maagzuur kan ook ongunstige bacteriën die je binnenkrijgt met je voeding niet goed meer doden. Deze ongunstige bacteriën kunnen dan de maag overleven en gaan groeien in je darmen. Als dit gebeurt kun je dat merken aan een opgeblazen gevoel kort na het eten van een maaltijd. De slechte bacteriën in het eerste gedeelte van de darm zijn dan begonnen aan hun feestmaal en jij krijgt hierdoor buikpijn.
Je ziet nu ook dat het misschien beter is om je spijsvertering te ondersteunen, zodat voeding niet te lang in je maag blijft en je daardoor helemaal geen maagzuurremmer nodig hebt. Hieronder vind je tips die je spijsvertering ondersteunen, zodat je op deze manier mogelijk van je maagklachten kunt afkomen.
1. Goed kauwen.
Je spijsvertering begint in je mond. Als je goed kauwt, dan hoeft maagzuur minder lang op voedsel in te werken voordat het naar de darm kan. Op deze manier kun je er dus voor zorgen dat voedsel niet te lang in de maag blijft zitten. En met goed kauwen, bedoel ik dus écht goed kauwen. Ga rustig zitten en kauw totdat het voedsel vloeibaar is voordat je het doorslikt. Niet alleen doe je je maag hier een plezier mee, maar je merkt ook beter wanneer je genoeg hebt gegeten. Je zou het ook wel mindful eten kunnen noemen.
2. Ondersteun je darmen en spijsvertering.
Voor een goede vertering moeten alle spijsverteringsorganen samenwerken. Je alvleesklier moet voldoende spijsverteringssappen aanmaken. De lever moet voldoende gal produceren en de galblaas moet de gal op het juiste moment in de darm brengen. Natuurlijk moeten de darm en de darmflora het voedsel voortbewegen en verder afbreken, zodat de nutriënten opgenomen kunnen worden en we ons lichaam kunnen voeden. Als het ergens in de keten mis gaat, dan kan de hele spijsvertering minder goed verlopen. Je spijsvertering kun je ondersteunen door de juiste voeding te eten (zie tip 5). Je kunt ook spijsverteringsenzymen gebruiken, om je darmen, maag, lever en alvleesklier wat te helpen. Verder kunnen probiotica een ongunstige balans in je darmflora bestrijden en ook je spijsvertering ondersteunen.
3. Ontspan en beweeg!
Ok, eigenlijk twee tips in 1. Bewegen kan heel ontspannend werken. En omdat we zo ontzettend druk zijn de hele dag, kan het fijn zijn om het nuttige met het aangename te verenigen. Wandelen in de natuur kan heel ontspannend werken. Verder zorgt het voor minder stress en hoe minder stress jij hebt, hoe minder last je hebt van brandend maagzuur! Als laatste stimuleert lichaamsbeweging je spijsvertering. Je hoeft echt niet extreem te sporten, een half uurtje per dag matig/intensief bewegen is al voldoende. Wil je weten hoe je dat doet? Je leest het hier (geloof me, het is echt niet zo moeilijk als het misschien klinkt).
4. Drink niet te veel tijdens en na het eten.
Door te drinken verdun je je maagzuur en werkt het minder goed. Het gevolg kan zijn dat je voeding weer te lang in je maag blijft of dat je maag meer zuur gaat produceren. Beide helpen, zoals je zult begrijpen, je klachten niet. Het is natuurlijk wel belangrijk om voldoende te drinken op een dag, maar verspreid dit over de dag.
5. Voeding.
Ik heb de voedingstips voor het gemak maar even bij elkaar gezet. Een aantal voedingsmiddelen kunnen het ontstaan van brandend maagzuur verergeren. Vaak geven vette en/of pittige maaltijden problemen. Maar ook koffie, alcohol, frisdrank, cacao, zwarte/groene thee, citrusvruchten, uien, kool en radijs kunnen zure oprispingen veroorzaken.
Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die het juist kunnen verminderen! Zoals vezelrijke voeding (groenten, peulvruchten, volkoren granen). Als je last hebt van een opgeblazen gevoel kort na het eten, dus als je de ongunstige bacteriën aan hun feestmaal begonnen zijn, dan kan het ook helpen om koolhydraatarm te eten. Je zet de slecht bacteriën dan als het ware op dieet. Verder kan een mengsel van honing en zemelen verlichting geven bij zuurbranden (mengen en even laten staan), maar ook dit is symptoombestrijding. Probeer voor jezelf een balans te vinden in je voeding.
Heb je nog aanvullende tips? Deel ze dan hieronder in de comments!