
Wat eet jij deze lente? Lente groenten natuurlijk!
Laat de boerenkool maar een paar maanden voor wat het is. Het wordt weer tijd voor de lente groenten! De zon wint steeds meer aan kracht en het licht en de warmte doen de planten goed. Langzaamaan kunnen er dus weer nieuwe groenten geoogst worden. Wat dacht je van de asperges? Maar ook aardperen, bieten, lente ui, rabarber, radijsjes, rucola, sla, spinazie, lamsoren, raapstelen, venkel en waterkers komen weer op het menu. En niet alleen de frisse groenten keren terug naar ons bord. Wat dacht je van fruit? De heerlijke Hollandse aardbeien zijn (bijna) weer verkrijgbaar. Verder kunnen we nog steeds genieten van lekkere friszure appels en zoete peren. Genoeg keus dus.
Lente groenten plukken?
Mocht je avontuurlijk ingesteld zijn, dan moet je tijdens een wandeling in het bos maar eens je ogen open houden voor daslook. Dit is ook de tijd van het jaar dat je paardenbloemen kunt vinden (hier vind je alle gezondheidsvoordelen terug van dit lentekruid). Ook kun je soms al veldkers en brandnetels vinden. Ik moet hierbij wel zeggen dat het in Nederland verboden is om te wildplukken. Maar als je het doet met respect voor de natuur en maar een klein beetje meeneemt, dan wil de boswachter meestal(!) wel een oogje toeknijpen. Ga dus ook buiten op jacht naar lekkers! Let wel op dat je alleen iets plukt als je zeker weet wat het is. Een vergissing is zo gemaakt en kan zeer ernstige gevolgen hebben. En nogmaals, de hoeveelheid voor 1 maaltje is voldoende. Laat ook nog iets over voor de dieren die in het bos leven en geef de plant de kans om te herstellen van je pluk! Loop je liever geen risico? Geen nood, heel soms kun je deze planten ook op boerenmarkten vinden. Even speuren dus ?
De voordelen van lente groenten
Ok, terug naar de groenten en het fruit. Het gebruiken van seizoensproducten past in een bewust eetpatroon. Seizoensproducten zijn minder milieubelastend omdat ze lekker dichtbij huis geteeld worden en ze dus niet van ver ingevlogen hoeven te worden. Ook bevatten groenten en fruit in hun eigen seizoen de meeste vitaminen en mineralen. Ze hebben immers ook korter de tijd nodig om op je bord te verschijnen.
Tijdens de koude wintermaanden hebben we extra energie nodig om warm te blijven. De verschillende koolsoorten zijn dan ook wat rijker in energie dan bijvoorbeeld de lentegroenten sla en raapstelen. Nu het weer warmer gaat worden, hebben we die extra energie niet echt meer nodig. Er komen frisse en knapperige groenten op het menu.
Vitaminen, mineralen en vezels
Vezelrijke lentevoeding zijn de aardpeer en asperges. De aardpeer is rijk aan inuline en dat geeft je darmflora een enorme boost. Soms een beetje te erg. Als je gevoelige darmen hebt, of niet gewend bent aan het eten van veel vezels, dan kun je er winderig van worden. Rustig aan dus met de aardperen! Verwerk vezelrijke voeding eerst eens in een kleinere hoeveelheid door een gerecht, zo kun je de hoeveelheid vezels die je inneemt langzaam opbouwen.
Verder zijn lente groenten en fruit rijk aan vitaminen en mineralen. Zeker als ze in de volle grond zijn geteeld. B-vitamines, vitamine C, selenium en zink. In een handomdraai zet jij een lekkere salade op tafel met veldkers, radijs en lente uit. Of ga je liever voor raapstelen met een zoet-zure dressing?
Op zoek naar meer inspiratie voor lente recepten? Je vindt ze hier.