
Lente recepten
Nu je hier uitgebreid hebt kunnen lezen wat er allemaal weer op je bord kan liggen de komende tijd, wil je natuurlijk ook weten wat je met je lentevangst kunt maken. Hieronder vind je een paar recepten ter inspiratie. Ga vooral ook zelf experimenteren!
Lente recept 1: Pesto van daslook
Ingrediënten
Ongeveer 20 daslookbladeren
1 eetlepel kappertjes
1 theelepel citroensap
3 eetlepels fijngehakte walnoten
2 eetlepels olijfolie
Peper
Bereiding
- Spoel de kappertjes af om het zout zo veel mogelijk te verwijderen.
- Snijd de daslook in stukken, zodat deze makkelijker te verwerken is
- Pureer de daslookbladeren, kappertjes, walnoten en citroensap met de olijfolie.
- Voeg naar smaak peper toe.
Lente recept 2: Gegrilde groene asperges met tomaatjes
Ingrediënten
Groene asperges
Zoete cherrytomaatjes
1 teen knoflook
Olijfolie
Pijnboompitjes
Bereiding
- Spoel de asperges af en snijdt de onderkant eraf. Groene asperges hoef je niet te schillen, dus lekker makkelijk ?
- Pers de knoflook uit boven wat olijfolie en meng het geheel.
- Leg de asperges op een bakplaat met bakpapier en giet de knoflookolie erover. Verspreid de olie goed over alle asperges.
- Snijd de cherrytomaatjes doormidden en leg ze op de asperges.
- Schuif de bakplaat in de oven (20-30 minuten op 200 graden).
- Toast wat pijnboompitjes in een pan en serveer over de asperges.
Lente recept 3: Sinaasappel-venkelsalade
Wist je dat er mannelijke- en vrouwelijke venkelknollen bestaan? Smalle, langwerpige knollen zijn vrouwelijk en zijn beter om te verwerken in warme gerechten. Brede, ronde knollen zijn mannelijk en over het algemeen sappiger en knapperiger. Deze kun je dus prima in een salade verwerken.
Ingrediënten
1 grote sinaasappel
1 venkelknol
Olijfolie
1 theelepel anijszaad
Bereiding
- Schil de sinaasappel en verwijder zo veel mogelijk wan de witte velletjes.
- Snijd de sinaasappel in stukjes en vang daarbij zo veel mogelijk van het vocht op.
- Snijd de venkelknol in dunne reepjes.
- Meng de sinaasappel, venkel, het opgevangen sap en wat olijfolie tot een salade. Meng als laatste de anijszaadjes erdoor.
Lente recept 4: Italiaanse brandnetel risotto
Ik geef gelijk toe dat brandnetels plukken geen leuk klusje is. Maar deze risotto maakt het het meer dan waard! Gebruik de jonge toppen van de brandnetels, die blaadjes zijn zachter van smaak. Oudere bladeren zijn erg bitter en stug van smaak.
Ingrediënten
Jonge brandneteltoppen (de hoeveelheid die in een flinke soeppan past)
1 ui
150 gram risottorijst
1 liter bouillon (zelfgemaakt, of van tabletten/poeder)
Stukje Parmezaanse kaas
Klontje roomboter
Peper en zout
Bereiding
- Spoel de brandnetels af onder de kraan en blancheer ze kort in kokend water. Na het blancheren prikken ze niet meer!
- Snijd de ui in ringen en bak deze in wat boter glazig.
- Voeg de brandnetels toe en roer om. Doe dan risottorijst in de pan en bak ook kort mee.
- Voeg nu lepel voor lepel kokende bouillon toe (geen koude!) en roer de rijst totdat al het vocht is opgenomen.
- Blijft bouillon toevoegen en roeren totdat de rijst gaar is. Het gerecht is nu nog wat vochtig, maar niet nat (het is geen soep ?)
- Draai het vuur uit en voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Deze binden de risotto nog wat.
- Breng op smaak met peper en zout.
Lente recept 5: Paardenbloemwijn voor de échte avonturiers
Heb je een beetje ervaring met wijn maken of fermenteren? Of ben je gewoon heel avontuurlijk ingesteld? Dan is deze paardenbloemwijn iets voor jou. Het resultaat is een lichte, droge witte wijn die gekoeld lekker is bij een salade of een visgerecht. Hier lees je meer informatie over de paardenbloem.
Ingrediënten
2 liter paardenbloemblaadjes. Let op alleen de blaadjes van de bloemen! (neem dus een flinke mand of tas mee en ga op zoek naar velden met paardenbloemen. Dit is namelijk veel!)
4,5 liter kokend water
1 sinaasappel
2 citroenen
1 kilo fijne suiker
Zakje wijngist
Fermentatievat van 5 liter
Bereiding
- Snijd de bloemblaadjes los net onder het knopje van de bloem en verwijder het groene stukje dat je nu nog ziet zitten. Je houdt dan de bloemblaadjes en het witte bloemhartje over.
- Doe de bloemblaadjes in een grote pan en overgiet ze met 4 liter kokend water. Voeg de sinaasappelrasp en de citroenen toe en laat ongeveer 4 uur wellen.
- Voeg nu de suiker toe en pers het sap uit de citroenen voordat je ze verwijdert uit de vloeistof. Roer net zo lang tot alle suiker is opgelost.
- Laat het afkoelen tot ongeveer 30 graden en schenk de vloeistof dan door een kaasdoek om het te filteren. Knijp de doek wel goed uit, je wilt zo min mogelijk sap verloren laten gaan!
- Voeg de benodigde hoeveelheid (kijk op de verpakking!) wijngist toen en giet de vloeistof in het gistingsvat. Sluit het vat af met een waterslot en laat het enkele weken staan bij kamertemperatuur.
- Je kunt nu het bezinksel verwijderen en de wijn bottelen.
- Proost!
(Lente recept 5 is gebaseerd op een recept van Susy Atkins, Uit de tuin in de fles)