
Een ontlastingsonderzoek, wat kun je daarmee?
Je hebt al van alles zelf geprobeerd, maar je krijgt toch nog niet goed grip op je gezondheid. Je kwakkelt met je weerstand, je poep plakt aan de pot of je blijft maar opgeblazen na een maaltijd. Soms lijkt je ontlasting goed, maar heb je ondanks je gezonde eet- en leefpatroon last van hoofdpijn, vermoeidheid of huiduitslag.
In deze gevallen kan het helpen om een ontlastingsonderzoek te laten doen. Met zo een onderzoek kun je een disbalans vinden die je anders niet snel op het spoor zou komen. Denk bijvoorbeeld aan een darmparasiet of een ziekmakende bacterie, zoals de clostridium-bacterie. Maar ook wordt duidelijk of je een goede verhouding gunstige bacteriën in je darm hebt. Verder kan gekeken worden naar de doorlaatbaarheid van de darm, of er sprake is van (kleine) ontstekingen, hoe goed de vertering verloopt en wat de staat is van het immuunsysteem in je darm. En dat allemaal op basis van je poep!
”Als de onderzoekers klaar zijn, krijg je een uitgebreid rapport over de staat van je darmen!
Wanneer een ontlastingsonderzoek?
Wanneer een therapeut een ontlastingsonderzoek laat uitvoeren verschilt per therapeut. Ik zal me dus beperken tot mijn eigen adviezen. Soms denk ik dat een ontlastingsonderzoek zinvol kan zijn. Soms ja, want het is in mijn ervaring niet altijd nodig. In mijn praktijk krijg ik mensen die al veel zelf geprobeerd hebben, maar hun klachten niet goed onder controle krijgen. Allereerst heb ik een uitgebreid gesprek over de klachten, hoe iemand zich verder lichamelijk en psychisch voelt, of er sprake is van opvallende gebeurtenissen in het leven en hoe men op dit moment eet en leeft. Soms kan ik op basis van deze gegevens een inschatting maken van het probleem en is een ontlastingsonderzoek niet nodig. Dat bespaart ook een hoop geld, want zo een onderzoek kost al snel 200 euro.
Het kan ook voorkomen dat op basis van ons gesprek er een aantal verschillende dingen aan de hand kunnen zijn, dat er eigenlijk niet direct een aanknooppunt is, of dat het voor de behandeling belangrijk is om iets aan te tonen (bijvoorbeeld een parasiet). Ook kan het voorkomen dat de behandeling na verloop van tijd nog niet het gewenste effect heeft en aanvullende informatie toch wenselijk is. In al deze gevallen raad ik aan om een ontlastingsonderzoek te doen.
Je poep laten bekijken
Als je besloten hebt om je ontlasting eens nader te laten bekijken, dan moet je eerst een beetje ontlasting verzamelen. Je krijgt een speciale set hiervoor met uitgebreide handleiding, waarmee dat zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Het uiteindelijke resultaat is een buisje met wat van je poep. Dit stuur je op naar het laboratorium en zij gaan er dan mee aan de slag.
In het lab worden de verschillende bacteriën in je ontlasting onderzocht op aantallen. Verder wordt gekeken naar de zuurgraad en vertering. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit soort onderzoeken even kunnen duren. Ga uit van minimaal 2 weken. Maar dan, als de onderzoekers klaar zijn, krijg je een uitgebreid rapport over de staat van je darmen!
De resultaten van het ontlastingsonderzoek
De balans in je darmen luistert nauw. Sommige bacteriën wil je helemaal niet terugvinden in je poep, zoals de clostridium-bacterie. Van anderen wil je niet te weinig, maar ook zeker niet te veel, bijvoorbeeld E. coli. Om je een beeld te geven van de resultaten, zal ik wat voorbeelden geven.
In bovenstaand voorbeeld zie je dat mooi terug. Clostridium wil je helemaal niet in je ontlasting terugvinden, terwijl het aantal bifidobacteriën binnen twee grenzen moet liggen voor een optimale gezondheid. En ook de hoeveelheid schimmels en candida moet een beetje binnen de perken gehouden worden.
De vertering
In je poep moet weinig onverteerde vetten, eiwitten en koolhydraten worden teruggevonden. Hoe minder, hoe beter je vertering. Als er wel onverteerde resten worden teruggevonden, dan kan dit een aanknopingspunt zijn voor je darmproblemen.
In bovenstaand voorbeeld zie je dat de eiwitvertering niet volledig verloopt, omdat er onverteerde eiwitten (proteins) in de ontlasting zijn gevonden. Dit kan betekenen dat de maagfunctie niet optimaal is (deze persoon heeft misschien last van brandend maagzuur), dat de alvleesklier niet voldoende spijsverteringsenzymen kan produceren of dat iemand te veel eiwitten eet. Vermoedelijk ruikt de ontlasting naar rotte eieren en is de persoon winderig, omdat een teveel aan eiwitten in de dikke darm afgebroken worden door de darmbacteriën.
”Het is heel belangrijk dat de resultaten geïnterpreteerd worden aan de hand van je persoonlijke situatie.
Ook de pH, of zuurgraad, zegt iets over de gezondheid van je darmen. Een goede pH in de dikke darm is licht zuur. Wordt deze echter neutraal of zelfs basisch, dan kunnen de gunstige bacteriën niet goed meer groeien. Voor de ongunstige bacteriën is het echter feest.
In dit voorbeeld zie je dat goed terug. De ontlasting is niet zuur genoeg, waardoor de gezonde lactobacillen niet goed meer kunnen groeien. Dit komt de weerstand in de darmen niet ten goede, waardoor je bijvoorbeeld vatbaarder wordt voor een verkoudheid of snel moe bent.
Je hebt de resultaten. En dan?
Het is heel belangrijk dat de resultaten geïnterpreteerd worden aan de hand van je persoonlijke situatie. Een ontlastingsonderzoek is een hulpmiddel om een behandeling beter af te stemmen op je situatie. Het is absoluut niet bedoeld om op basis van uitsluitend een ontlastingsonderzoek een behandeling in te zetten. Kortom, een uitgebreid persoonlijk gesprek blijft bij mij de basis. Echter, een ontlastingsonderzoek is wel een zeer welkom hulpmiddel. Op basis van bovenstaande voorbeelden zou een advies er als volgt uit kunnen zien.
Doordat er te weinig lactobacillen in de darmen zitten, is een probioticum met veel lactobacillen aan te bevelen. Verder kan het helpen om meer lactobacillen via de voeding binnen te krijgen, bijvoorbeeld door het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen. Tegelijkertijd moet (tijdelijk) de eiwitinname beperkt worden en kunnen de maag en alvleesklier ondersteund worden in hun functie, zodat de vertering beter zal verlopen. Dit kan door middel van leefstijladviezen, maar ook door het (tijdelijk) gebruik van verschillende kruiden die het lichaam ondersteunen.
Ook hier geldt weer dat de behandeling persoonlijk is. Heeft iemand veel stress, dan zijn kruiden die de spijsvertering en het zenuwstelsel ondersteunen aan te bevelen (bijvoorbeeld engelwortel). Heeft iemand daarentegen problemen met overgewicht dan zal gewichtsafname en het toepassen van spijsverteringsenzymen het speerpunt zijn om de alvleesklierfunctie te herstellen.
Ontlastingsonderzoek is een mooi hulpmiddel
Je ziet, een ontlastingsonderzoek is een ontzettend mooi hulpmiddel om diep in de darmen te kijken naar verstoringen. Op basis daarvan kan een behandeling nog beter afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie en ben je mogelijk eindelijk af van je darmklachten!