
Recept – Curcuma goed voor je darmflora
Curcuma is een bijzondere, geneeskrachtige wortel. Er zijn al veel onderzoeken met de plant gedaan en hieruit blijkt steevast dat de werkzame stof in curcuma, curcumine, effectief is bij verschillende aandoeningen. Denk aan maagdarmklachten, hart- en vaatziekten, huidproblemen, angst en depressie.
Er zijn verschillende manieren waarop curcuma effect heeft op ons lichaam. Het werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend en bevordert de aanmaak van gal. We kunnen nu nog een manier toevoegen aan deze lijst. De wortel heeft namelijk invloed op de samenstelling van onze darmbacteriën!
Curcuma en de darmflora
Een kleinschalige studie laat zien dat het gebruik van curcuma met zwarte peper en curcumine met zwarte peper, beiden zorgen voor een grotere diversiteit van de darmflora. De wortel werkt dus ook als prebiotica. Omdat de onderzoekers maar 14 mensen onderzocht hebben, kunnen ze nog niet precies zeggen wat de positieve gevolgen zijn voor de darmgezondheid. Om dat te bepalen, willen ze nu een grootschaliger onderzoek toen.
Zo lang hoeven wij echter niet te wachten. Curcuma heeft zo veel gezondheidsvoordelen, dat we het geregeld op het menu zouden moeten zetten. Daarom vind je hieronder een lekker recept voor een groente curry.
Recept groente curry
Benodigdheden
- Een ui, gesnipperd
- Een courgette, in blokjes gesneden
- Een paprika, in blokjes gesneden
- Een halve pompoen, in blokjes gesneden
- Een half bakje champignons, in vieren gesneden
- Een curry kruidenmengsel naar keuze (uiteraard met veel curcuma!)
- Een blik kokosmelk
- Bakje kiemen
Bereiding
- Neem een hapjespan en verhit hierin olijfolie met de gesnipperde ui.
- Bak de uien tot ze glazig zijn en voeg daarna de currykruiden toe. Bak even mee tot je de geur goed ruikt.
- Doe nu de groenten in de pan en bak om.
- Voeg het blik kokosmelk toe en draai het vuur laag.
- Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 25 minuten garen.
- Serveer met verse kiemen.
Eet smakelijk!