
Vaginale candida te lijf met deze 9(+1) tips
Een vaginale candida-infectie is in de meeste gevallen onschuldig, maar wel ontzettend vervelend! Je hebt last van een witte, brokkelige afscheiding en een rode, branderige vagina met veel jeuk. Vrijen kan pijnlijk zijn. Daar wil je dus zo snel mogelijk van af.
Je kunt even naar de drogist om een crème te halen, maar er zijn ook andere mogelijkheden om die infectie te lijf te gaan en een nieuwe infectie te voorkomen. Heb je heel erg last? Gebruik dan zowel een crème als de tips hieronder.
Een goede vaginale flora
De bacteriële flora in je vagina is zeer rijk aan lactobacillen die zorgen voor een zuur milieu in de vagina waarin ongunstige bacteriën en schimmels niet goed kunnen groeien. Daarnaast produceren deze bacteriën waterstofperoxide dat een krachtig antibioticum is en schadelijke bacteriën doodt.
Zwangerschap en vaginale candida
Tijdens de zwangerschap ben je gevoeliger voor een onbalans in je vaginale flora. Dat heeft natuurlijk alles te maken met je zwangerschapshormonen (wanneer zijn die niet de schuldige?). Een vaginale candida heeft, ondanks vervelende klachten zoals jeuk, geen nadelige gevolgen voor je ongeboren baby. Een candida-infectie tijdens de bevalling kan er echter wel voor zorgen dat de baby een flinke dosis candida meekrijgt in het geboortekanaal, wat je kindje gevoeliger maakt voor spruw tijdens de eerste dagen tot weken van het leven.
Probeer met onderstaande tips je vaginale flora dus in een zo goed mogelijke conditie te houden. De bonus tip mag jij als zwangere vrouw niet gebruiken, maar gelukkig kun je nog genoeg andere dingen doen om die vervelende vaginale candida de kop in te drukken.
Wat je zelf kunt doen om je vaginale flora in goede conditie te houden
- Laten we beginnen met de open deur, een goede vaginale hygiëne. Was de buitenkant van je vagina uitsluitend met water of met een zeepvrij product met een licht zure pH. Als je gewone zeep gebruikt, dan verstoor je de normale flora. Je vagina is zelfreinigend, dus de binnenkant hoef je niet schoon te maken.
- Draag geen strakke kleding.
- Kies voor katoenen ondergoed in plaats van synthetische onderbroeken, omdat katoen beter ademt.
- Als je inlegkruisjes gebruikt, verschoon deze dan regelmatig. Inlegkruisjes zijn vaak synthetisch en dit komt je flora niet ten goede. Als je veel last hebt van afscheiding is het gebruik ervan natuurlijk wel begrijpelijk, maar vervang ze regelmatig.
- Maak jezelf na het poepen schoon van voren naar achteren en doe hetzelfde na het vrijen. Hierdoor voorkom je dat je de gist vanuit de anus naar je vagina verplaatst.
- Sperma kan de zuurgraad van je vagina negatief beïnvloeden. Gebruik daarom eventueel een condoom.
- Eet niet te veel suiker, dit kan je vaginale flora negatief beïnvloeden.
- Gebruik een probioticum met de bacteriën Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus fermentum RC-14. Beide stammen zijn uitgebreid onderzocht op hun werkzaamheid bij een candida-infectie. Onderzoeken laten zien dat het voor de werkzaamheid niet uitmaakt of je de bacteriën oraal inneemt of via een vaginale tablet en er bestaan dan ook producten met beide toedieningsvormen. Lees op de verpakking van het product hoe je het moet gebruiken.
- Je kunt wat extra’s doen bij een actieve infectie. De candida-gist houdt niet van een zuur milieu. Door het gebruik van een vaginale capsule met vitamine C kun je het milieu in je vagina snel zuur maken. Kies een product dat speciaal ontwikkeld is voor vaginaal gebruik.
Extra bonus tip
De candida die in je vagina terecht is gekomen, komt waarschijnlijk uit je darmen. Iedereen heeft wel een beetje candida in zijn darmen, zonder daar gezondheidsklachten van te krijgen. Bij een verlaagde weerstand kan de gist echter gaan groeien en zich verplaatsen. Bij een steeds terugkerende vaginale candida kan het daarom zinvol zijn om ook eens naar je darmen, je weerstand en je voedingspatroon te kijken.
Wist je dat caprylzuur heel goed werkt tegen het doden van candida in de darmen? (caprylzuur mag je als zwangere vrouw helaas niet gebruiken, je kunt dan nog wel je voeding onder de loep nemen en je darmen ondersteunen met probiotica)