
Recept – Havermout met gebakken appel en kaneel
In mijn blog over het metabool syndroom heb ik uitgelegd wat je kunt doen om dit probleem te lijf te gaan. Onderstaand recept is een voorbeeld van een gezond ontbijt waarin voedingsmiddelen worden gebruikt die gunstig zijn bij het metabool syndroom. Havermout is overigens voor iedereen een goede start van de dag, niet alleen als je gezondheidsproblemen hebt.
Begin de dag met een goed ontbijt. Haver en kaneel stabiliseren de bloedsuikerspiegel. Haver en de pectine uit appel zijn gunstig voor de darmflora. En haver kan daarnaast het slechte cholesterol verlagen. Kortom, een compleet ontbijt waarmee je de dag energiek kan beginnen.
Ingrediënten
40-50 gram (grove) havermout
(Plantaardige) ongezoete melk, bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk. Je kunt ook in plaats van melk, water gebruiken.
Een appel
Eetlepel olie om in te bakken
Snufje kaneel
Bereiding
- Meng de havermout met de plantaardige melk (of water) en breng langzaam aan de kook. Laat de havermout koken totdat het de gewenste dikte heeft. Hoeveel melk je gebruikt is een kwestie van persoonlijke smaak.
- Snijd ondertussen de appel in partjes en bak deze in een eetlepel olie in een koekenpan totdat de appel zacht is.
- Doe de havermout in een kom, schep de appelpartjes erop en garneer met een beetje kaneel.
Varieer ook eens met noten en zaden in plaats van fruit.