
Relatie tussen ongunstige darmbacterie en zoetstof trehalose
De afgelopen jaren is het aantal mensen met een Clostridium difficile infectie sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de zoetstof trehalose. Dit blijkt geen toeval te zijn.
Leidse en Amerikaanse onderzoekers hebben de handen ineen geslagen en eens nader gekeken naar de sterke toename aan darminfecties met de bacterie Clostridium difficile. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die een infectie oplopen met deze besmettelijke bacterie die ernstige chronische diarree kan veroorzaken. Met name mensen met een disbalans in de darmflora en mensen die regelmatig antibiotica gebruiken zijn gevoelig voor infectie met de clostridium-bacterie. Van C. difficile bestaan er verschillende stammen, waarvan de een ziekmakender is dan de ander. Laboratorium experimenten wezen uit dat precies de twee ziekmakende stammen goed groeien op de zoetstof trehalose. De zoetstof wordt sinds het begin van deze eeuw regelmatig in bewerkte voedingsmiddelen gebruikt. Door genetisch onderzoek hebben de wetenschappers aangetoond dat de twee stammen in staat zijn om zeer kleine hoeveelheden trehalose te gebruiken om snel te groeien. Daarnaast bleek uit muisexperimenten ook, dat de infectie vaker ernstiger verloopt in aanwezigheid van de zoetstof. Trehalose wordt onder andere toegevoegd aan ijs, pastasaus, groente- en fruitsappen en gehakt.

Voedselveiligheid
Dit onderzoek suggereert dat veranderingen in de voedingsindustrie, zoals gebruik van een zoetstof, kunnen leiden tot de opkomst en verspreiding van micro-organismen zonder besmetting van het voedsel zelf (dit in tegenstelling tot infecties met bijvoorbeeld E. coli-bacteriën of listeria door consumptie van besmette voedingsmiddelen). Het onderzoek laat tevens zien dat voedselveiligheid verder reikt dan de controle op aanwezigheid van schadelijke micro-organismen of stoffen in voedingsmiddelen. Omdat het verleden heeft uitgewezen dat veranderingen vanuit de voedingsindustrie zeer traag verlopen en de politiek ook niet snel ingrijpt, is het tijd om zelf actie te ondernemen. Kies voor onbewerkte voeding, het zal je gezondheid ten goede komen!
Referentie
Collins, J., Robinson, C., Danhof, H., Knetsch, C. W., Van Leeuwen, H. C., Lawley, T. D., … & Britton, E. R. (2018). Dietary trehalose enhances virulence of epidemic Clostridium difficile. Nature, 553(7688), 291-294.