
Voedingsadvies bij auto-immuunziekten
Het is bekend dat voeding en voedingsstoffen een directe invloed kunnen hebben op de ernst en het verloop van auto-immuunziekten. Een voedingadvies bij auto-immuunziekten kan echter sterk uiteenlopen. Een aantal wetenschappers heeft daarom gekeken naar de verschillen tussen de meest geadviseerde voedingspatronen en of deze wellicht kunnen worden samengevoegd tot één voedingsadvies bij auto-immuunziekten. Om tot een aanbeveling te komen hebben de onderzoekers nader gekeken naar het mediterraan –, glutenvrij – en paleodieet. Evenals een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon en een voeding laag in arachidonzuur.
Klinisch wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat verschillende componenten van deze diëten en voedingspatronen effecten hebben op de ontstekingsgraad van het lichaam en zo effectief auto-immuunziekten kunnen verminderen. Hierbij is de invloed van het darmmicrobioom groot. De wetenschappers geven aan dat een goede darmgezondheid aan de basis ligt van een voedingsadvies bij auto-immuunziekten. Het eten van whole foods resulteert in een verminderde intestinale dysbiose (disbalans in de darmflora), verbetert het functioneren van de darmwand en vermindert de ontstekingsreactie. Voedingsadviezen die de wetenschappers voldoende bewezen achten om op te nemen in een voedingsadvies bij auto-immuunziekten zijn onder andere de inname van arachidonzuur beperken tot <90 mg per dag, gluten vermijden en gefermenteerde voeding eten.

Arachidonzuur beperken
Arachidonzuur is een ontstekingsbevorderende stof die in het lichaam wordt omgezet uit het omega 6-vetzuur linolzuur. Het beperken van de inname van linolzuur en tegelijkertijd de inname van de ontstekingsremmende omega 3-vetzuren EPA en DHA uit vis verhogen remt de aanmaak van arachidonzuur. Linolzuurrijke voedingsmiddelen zijn zonnebloemolie, maisolie, sojaolie, margarine, halvarine, bak – en braadvetten en noten en zaden. Probeer de inname van deze producten daarom te vermijden. Verder bevat vlees dat gevoerd is met mais of granen relatief veel linolzuur en arachidonzuur. Kies daarom voor grasgevoerd vlees.
Referentie
Leech, B., McEwen, B., & Sekyere, E. O. (2020). Diet, Digestive Health, and Autoimmunity: The Foundations to an Autoimmune Disease Food Pyramid—Part 2. Alternative and Complementary Therapies, 26(4), 158-167. https://doi.org/10.1089/act.2020.29287.ble