
Zonlicht goed voor de darmflora
De stijging aan ziekten waarbij ontstekingen een rol spelen, kan gedeeltelijk worden verklaard vanuit een Westerse leefstijl waarin een ongunstig voedingspatroon en te weinig beweging centraal staan. Echter, bij een Westerse leefstijl zitten we ook vaker en langer binnenshuis en worden we minder blootgesteld aan zonlicht. Dit laatste zou wel eens kunnen bijdragen aan een disbalans in de darmflora. Blootstelling aan zonlicht is namelijk goed voor de diversiteit van de darmflora.
Het is bekend dat we in het Westen minder vaak buiten zijn en daarom minder vitamine D aanmaken via de huid. Ook weten we dat een steeds grotere groep Westerlingen een onbalans heeft in de darmflora. Het was tot voor kort echter niet duidelijk of er een relatie was tussen deze twee. Daar is nu verandering in gekomen. Wetenschappers hebben onderzocht of blootstelling aan UVB-licht niet alleen de vitamine D aanmaak in de huid stimuleert, maar ook de samenstelling van de darmflora beïnvloed.

Zonlicht werkt via een huid-darm-as?
De onderzoekers bekeken de darmflora van 21 vouwen. Zij werd in twee groepen verdeeld. Een groep gebruikte een vitamine D supplement tijdens de winter en de andere groep deed dit niet. Na de winter werden beide groepen in een week tijd drie keer blootgesteld aan UVB-licht. Bij alle deelnemers steeg de concentratie vitamine D in het bloed. De mensen die geen vitamine D supplement tijdens de winter hadden gebruikt, ontwikkelden echter ook een betere darmflora. Bij mensen die wel een vitamine D supplement hadden gebruikt in de winter (en geen lage vitamine D-status hadden vóór blootstelling aan het UVB-licht) werd geen opvallend effect gevonden op de darmflora.
De wetenschappers verklaren de resultaten via de werking van vitamine D op het immuunsysteem. Vitamine D beïnvloed namelijk de werking van onze afweer. Een voldoende hoge concentratie vitamine D kan via de afweer in de darmen de samenstelling van de darmflora beïnvloeden. De resultaten zijn in lijn met eerdere studies waaruit blijkt dat mensen met een vitamine D tekort (<75 nmol/L) een verhoogde kans hebben op een lekkende darm en de ziekte van Crohn. Dit zijn aandoeningen die veroorzaakt kunnen worden door een overgroei aan ongunstige bacteriën die het afweersysteem niet goed onder controle kan houden. Het onderzoek wijst uit dat er mogelijk een huid-darm-as bestaat en dat het behoud van een goede vitamine D bloedspiegel belangrijk is voor onze darmgezondheid. Blootstelling aan zonlicht houdt de vitamine D-spiegel op peil, maar is helaas in Nederland niet altijd voldoende. In de wintermaanden kan het daarom zinvol zijn om een vitamine D supplement te slikken.
Bron
Bosman, E. S., Albert, A. Y., Lui, H., Dutz, J. P., & Vallance, B. A. (2019). Skin exposure to narrow band ultraviolet (UVB) light modulates the human intestinal microbiome. Frontiers in Microbiology, 2410. https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.02410